2013. május 28., kedd

Monaco

Monaco, Monaco, Monaco.
Mindenkinek más jut róla eszébe. Kinek a gyönyörű pálya, kinek a csillogás. Kinek a Gumball 3000 vége, kinek a féktelen bulik a verseny előtt és után. Van aki szerelmes a pályába, van aki viszont még a TV elől is fél megnézni a futamot, féltve az autókat és pilótákat. 
Ha magamra gondolok ez az egyik kedvenc nagydíjam. Nemcsak a szépség, sebesség, motorok dübörgése és Ayrton Senna McLarenjének illetve Lotusának 'illata' és érzete. Itt másról is van szó. Emlékszünk Michael Schumacher tavalyi majdnem pole pozíciójára? Amikor a mesebeli bajnok újra elnyerte az általa megérdemelt helyet a körideje alapján? 
De mint említettem, itt másról is van szó. A futam után a bulik, jachtozások valamint mindkettő egybe. A Gumball 3000 végállomása még jobbá teszi a hétvégét. Kedvenceim, A The Dudesons idén is indult egy csodálatos kék, szőrös elefánt ormányos agyaras járgánnyal. Reméljük idén is bepillantást nyerhetünk egy két képpel a buliba, amit Kimivel valószínű rendeznek az Iceman nevezetű luxus jachton. 

Amennyire unalmasnak indult ez a futam, annyira izgalmas lett a végen. Safety Car, Medical Car, Piros zászló és Romain Grosjean. 



Az első, úgymond "izgalom indító" esemény Charles Pic autójának kigyulladása volt.

Ezután Felipe Massa balesete jött a Sainte Devote kanyarban, amit sajnos a Medical Car megjelenése követett. Szerencsére Felipe jól van, már a Kanadai Nagydíjra készül. A Safety Car megjelenését nem úsztuk meg, 8 körig volt a pályán, felzárkóztatva a mezőnyt.

Most jön a nagy BUMM! Maldonado és Chilton verseny újraindítást követelő akciója. Chilton kicsit megkoccolta a Williams első szárnyát, az leesett, Maldonado maga alá gyűrte, és bumm bele a falba. Ami nem is fal, hanem inkább korlát. Pastor szerencsénkre sértetlenül, a saját lábán szállt ki az autóból. A baleset ártatlan, de mégis sérült félje Jules Bianchi, aki mögöttük autózott. Jules első szárnya megroncsolódott, amikor Pastor olyan szépen átrendezte a pályát.  Én csodálom, hogy egy ilyen balesetért csak egy áthajtásos büntetést kapott Chilton, mikor Fernando és Perez esetében Fernandonak vissza kellett adnia a helyet a fiatal mexikóinak.

A verseny indítása után Sutil nagyon előzős kedvében volt, Buttont és Alonsot is megelőzte.
Jules Bianchinak, szegénynek ezen a hétvégén nem nagyon akart összejönni semmi sem. Feladta a versenyt gondok miatt.

És itt jön képbe Grosjean. Oh, drága Romain! Aki azt hitte javult a látásod, illetve javultál az most tévedett. Te még mindig a tavalyi Spa-i Romain vagy. Már nem kötözködésből, de nem a bikának kéne felöklelni téged? De ha már szabályt szegsz vagy olyan kedves, hogy hozod az ő hátsószárnyát is. Ez egy igazán úriemberi gesztus volt.

Ezután Safety Car, hiszen rengeteg törmelék volt a pályán. Daniel fel kényszerült adni. Romain pár körig még bénázgatott a pályán, értem én ezalatt azt, hogy a Safety Carnak jeleznie kellett, hogy menjen el mellette. A francia szerintem egy napra elég hibát követett el, nem akart még egyet nem akart. Pár körrel a baleset után ő is feladta versenyt. És a megérdemelt büntetés: 10 rajthelyes büntetés a Kanadai Nagydíjra. Megérdemelt.

Néhány kör után ez a Safety Car is hagyta a versenyzőket tovább versenyezni. Perez tovább akarta játszani a nagyfiút és Räikkönennél is bepróbálkozott. Kimi defektet kapott, és sok helyet esett vissza, de végül a csodálatos finn megszerezte a legkisebb megszerezhető pontot, 1 pontot. Kimi később úgy nyilatkozott a balesetről, hogy az idióta Perezt fel kéne pofozni. Egyetértek.

És a sors iróniája, Perez is félreállt néhány körrel a verseny vége előtt.

A futam győztese Nico Rosberg, aki apukája, Keke Rosberg után 30 évvel nyert itt futamot. A második, harmadik helyet a Red Bull pilótái foglalták el. Vettel és Webber sorrendben.

Nem szabad szó nélkül hagyni Giedo Van der Garde Q2-be jutását sem!! Nem tudom hogy sikerült ezt összehoznia a holland pilótának, de csodálatos volt végre egy Caterhamot is látni a 'nagyok' között.

És a bevezetőben említett képek (amik szerencsére léteznek) itt vannak:



Jukka, Jarppi és Kimi
-Még mindig csodálkozom, hogy fért rá Jarppira Kimi overallja.-


HP, Kimi és Jarno


Kimi Räikkönen és Jukka Hilden. 


Jarppi Leppälä. 


A srácok egyébként eladták Kimi Räikkönen overalját, és a pénzt jótékony célokra ajánlották.

A futamról néhány kép:





 


Daft Punk. Francia együttes, A Get Lucky című számukat reklámozták ezen a hétvégén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése